zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpaintitblack.htw.pl
|
Tell a Friend About This Web
Site! |
| |
|
|
|
felici portal
Nalewka
– alkoholowy wyci±g z owoców, korzeni, kwiatów lub zió³ (b±d¼ mieszaniny sk³adników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawarto¶ci alkoholu. Sporz±dzane s± w procesie maceracji, czyli przez zalanie sk³adników alkoholem. Mog± byæ s³odzone syropem.
Nalewki podaje siê w ma³ych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przek±sek; zgodnie ze staropolsk± tradycj± do miês podaje siê nalewki pó³wytrawne i pó³s³odkie. Spotykane czêsto w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdê z prawdziwymi nalewkami wspóln± maj± jedynie nazwê. Proces ich wytwarzania ma niewiele wspólnego z tradycyjnym przyrz±dzaniem tego trunku - przemys³owo miesza siê ró¿ne esencje. Obecnie mówi siê o zastrze¿eniu nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak sta³o siê z nazw± szampan we Francji.
Rodzaje:
* owocowe (s³odkie i wytrawne), np. ratafia, jagodzianka, dereniówka, je¿ynówka, morelówka, tarninówka, wi¶niówka * korzenne, np. kardamonka, krambambula, imbirówka * zio³owe, np. benedyktynka, nalewka miêtowa, listowka * miodowe, np. krupnik, wrzosówka ("miód z pr±dem"), nalewka miodowa * inne, np. kuku³ka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsprzedamnadjeziorem.opx.pl
|
|
|
|